miercuri, 16 aprilie 2014

67. Guano de Cosoneşti

12 noiembrie 2012

Denecrezutele aventuri ale lui Dom Engineriu în Ţara Vasilcăi
67. Guano de Cosoneşti

    - Oh, oh, Vasilco, of, of. Iarăşi caţi găinile în cur? Ce crezi că o să găseşti acolo?
    - Ia, nişte găinaţ mai moale. Vezi dacă eşti curios? Ajung să vorbesc ca Nuţi a lu’ Vacea, aia de-şi făcu sălaş aici deasupra, peste progaden. Că şi ea e fată cu şicoală, are patru clase aproape terminate, da’ tot vorbeşte aiurea. Că de la cine să mai înveţe, de la camionarii ăia de pe autostrada care încă nu e gata? De la ăia învaţă ce învăţai şi io de la tine, adică tot ce ştiam.
    - Lasă găina aia în pace, nu vezi că nu-i place să-i bagi tu deştu?
    - Acu’ parcă e pe plăcute … N-auzişi ce spun ăştia la teveu? Cică s-a dat decret de la UE ca toate găinile să facă doar ouă pătrate.
    - Poate cubice, fă, nu pătrate. Dar poate or fi zis de ouă pătate, nu pătrate, de.
    - Aşa or zis, pătrate, ca să aibă găinile cum să-şi pună ştampila cu coteţul, data, cu cine le-or făcut şi dimensiunea.
    - Da de ce o zgârmi acolo? E treaba ei cum le face. Lasă fă găina în pace, ce ţie ţi-ar place să-ţi fac aşa?
    - Păi de, io ştiu? Că altfel, ce să mai vorbim. De când îl făcui pe Camionaş, parcă nu ţiu minte să …
    - Nu ţii minte, ai? Da de sfântu Ilie, când ţi se făcu frică de tunete şi trăznete şi venişi peste mine în fânar, ai?
    - Aia nu se pune. Şi nici nu-mi fu frică, venii şi eu aşa la tine, doar doar … Şi vezi că merse?
    - Ptiu, că eşti ca Vulpa şi tu, când îi mai face o serie de vulpişori lui Vulpi. Da lasă fa găina, nu vezi că-i curge găinaţul?
    - Să curgă. Îl punem în spatele casei lui Dom Engineriu şi în douămii de ani se face guano, să fim şi noi fericiţi, ca ăia din Ciclovina. O să bage şi la noi vagoane, o să facă şi o telegondolă cu bani europeni, să vezi ce bine o s-o ducem. Hai, prinde şi tu o găină şi la treabă Dom Camioane.
    - Dar ăia din UE chiar aşa ziseră? Să le facă cubice, ai? Poate doar dacă le calcă vreun tren, nu Coco ăsta fără pene. Uite fă, găina asta are două, le simt pe amândouă. Stai proasto, că vreau să văd doar dacă-s cubice. Nu-s, Vasilco, Sunt rotunde.
    - Prostule, aoleo, să vină tot Cosoneştiul, să vadă ce face bărbatu-miu. Îl caută pe Coco de ouă!
    - Ce spui acolo? Da ştii că ai dreptate? Cred că e Coco, totuşi …
    - Dom Camion, iubitule, găina asta e aliniată. Uite că acu dă drumu la un ou cubic. Aşa mamă, să-l trimitem lu doamna aia drăguţă foc, Vrednica parcă o cheamă, pretena lu aia şi mai drăguţă, procuroarea, Macabeica, să îl dea de model.
    - Aoleo Vasilco, tu nu te uiţi mai bine ce e ăla? E cubul lui Camionaş, îl caută de-o săptămână. Să i-l dai înapoi mai bine, dar spală-l în Apa Făeragului un pic, că purmă face şi fii-tu guano pe aici şi pute de ne trăzneşte. Credeam că l-a înghiţit el, de-aia stăteam liniştit, dar cu găinile astea hrăpăreţe, de … Să le mai bagi şi tu nişte porumb de ăla spart, că s-or fi săturat şi ele de atâta verzitură.
    - Uite că şi tu avuşi dreptate, nici că-mi vine să cred. E chiar cubu lui Camionaş. Da’ nu l-or primi şi aşa în UE, ce dacă e de lemn? Că sunt atâţia pe acolo cu capu’ de lemn.
    - L-or primi ei, dar nu li-l dăm noi. E cubul lui Camionaş. Mai bine caută-l tu aşa pe Suspendat, pe unde vrei, tu şi să vezi ce de găinaţ scoatem. Ne umplem de bani cu cât guano o să avem.
    - Da’ pe făcătorul ăsta de guano, cum îl aducem noi aici? Unde ai mai văzut tu marinar la Cosoneşti?
    - E simplu. Îi scriem noi o e-pistolă, o începem cu “Escelenţă” şi să vezi că vine mintenaş, mintenaş. Că aşa e învăţat el, aşa i se spunea pe copaia aia mare pe care fu comandant colo în port la Hamsterdam.
    - Da’ deştept eşti, Dom Camion, hai să facem diseară e-pistola aia, să vedem ce iese.
    - De, ce nu face omu pentru o bucată de guano …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu