marți, 8 aprilie 2014

80. Dacii şi cuiele



1 iunie 2013

Denecrezutele Aventuri ale lui Dom Engineriu în Ţara Vasilcăi
 80. Dacii şi cuiele
 
Printr-un concurs de împrejurări de care numai prin acele timpuri se putea beneficia, am avut şansa ca după facultate să lucrez nu într-o şcoală, cum poate ar fi trebuit, ci într-o fabrică. O fabrică ce avea ca obiect, cu tot numele ei pompos, îndoitul fiarelor. Al tablelor mai precis. Venea tabla în suluri mari, netăiate bine pe margine, trecea prin mâinile înmănuşate sau nu a câtorva sute de conaţionali simpatici de ai noştri, ţigani get-beget, de prin Groapa Floreasca sau de pe malurile Lacului Tei, ce le treceau prin diverse maşini, le ciocăneau, le barosau de fapt, le tăiau, le înşurubau, le vopseau, le împodobeau cu tot felul de aparate şi sârme, după care luau calea marilor construcţii ale socialismului, sursa de acum de fier vechi. Tabla venea cum venea, adică ruginită, trebuia decapată, grunduită, vopsită, să reziste mediilor ostile în care trebuiau să ajungă. Şuruburile însă nu aveau cum să le vopsească. Aşa că erau alte procedee ce trebuiau urmate. Toate operaţiile astea erau de fapt nişte operaţii tehnologice, trecute în nişte fişe, cu descriere, timpi şi toate cele. Fişa tehnologică, însoţită de desenele pieselor era trimisă la secţiile de prelucrare spre dumirirea ţiganilor, care nu de puţine ori veneau cu actele înapoi la tehnologi să le explice cum ar trebui făcut de fapt mai bine. Acolo la servici sau mai curând la bodega de vizavi, pe Floreasca.
 Eu eram de fapt a şaptea roată la căruţă şi asta mi-au explicat-o toţi cu multă bunăvoinţă încă din prima zi de lucru.
 Cum o nenorocire nu vine niciodată singură mi s-a mai întâmplat ceva groaznic. M-am îndrăgostit. S-a întâmplat. M-am îndrăgostit de cea mai simpatică chimistă care putea exista. Mai era şi deşteaptă. Atât de deşteaptă că a preferat până la urmă pe un tip care trebuia să se însoare repede, ca să poată pleca la o specializare în străinătate, pentru un an, an care până la urmă a fost un an de doi ani. Pentrucă tot nu aveam eu ceva mai bun de făcut, am ajuns un fel de ajutor de chimistă.
 - Cornelius, vino repede să-mi scoţi placa din baie!
 La un astfel de strigăt de ajutor dar şi plin de speranţe, nu aveam niciodată cum să nu răspund. Şi mă duceam la ea în laborator, îmi suflecam mâneca şi-mi băgam mâna până la cot în baia de acid sulfuric 14%, să scot placa de aluminiu fixată la anod cu un cleşte de rufe. Repede la apă pe urmă, să mă spăl, că-mi puţea părul de pe mână ca şoriciul de pe porc în timpul operaţiei tehnologice de pârlire.
 Şi uite aşa învăţai şi eloxarea aluminiului, policromă, vezi bine, că aia chiar mă interesa pentru tablourile mele ciudate, cum se fac decapările, acoperirile galvanice, grunduirea, prelucrările la cald ale pieselor, acolo în cuptorul în care-şi frigeau muncitorii cârnaţii. Iar atunci când mă uitai cu jind la nişte şuruburi de import, negre ca tăciunele dar lucioase, îmi spuse conducătoarea mea de doctorat în ale ajutorului de chimist:
 - Sunt brunate la rece, chimic, arată foarte bine. La noi doar ţiganii mai ştiu să facă aşa ceva, la cald.
 Aşa am aflat şi eu ce este aceea brunare, cum se face la rece sau la cald şi care sunt secretele meseriei ţiganilor.
 Era simplu, nu ştiu cum de s-a uitat. De fapt nu este chiar atât de simplu, totul ţine şi de intuiţia operatorului, adică de informaţiile primite de la alţii şi de experienţă. În două cuvinte ar fi: Ulei şi Foc! Ca în Iad! Există multe variante de brunare la cald, dar esenţa chiar aceasta este. Se pun piesele în ulei, acum în ulei ars de motor şi se iau cu un cleşte cu coada lungă într-un foc puternic, în partea albastră a flăcării. Când piesa ajunge un pic spre roşu se pune iar în ulei şi tot aşa până este gata. Operaţia durează între 6 secunde şi 10 minute, în funcţie de calitatea fierului şi de temperatura flăcării. Rezultate şi mai bune se obţin dacă înainte de a pune obiectul în foc se freacă de o ceapă tăiată. Mirosul, vreau să spun putoarea sunt, vorbesc pentru cunoscători, este ca cea din Iad, aşa că este obligatoriu să se facă în aer liber! În loc de ulei, fie el şi ars, se mai poate întrebuinţa şi oţet, oţet cu muştar sau chiar urină … Prin metoda încercărilor succesive se poate ajunge la o brunare de calitate, de un negru intens, uniform şi care să întârzie oxidarea, dacă nu chiar să o şi oprească.
 Brunarea este utilizată şi astăzi de către amatori la protejarea suprafeţelor interne ale instrumentelor optice, la ţevile armelor, la protecţia limbii cuţitelor şi a altor arme albe. Experimentările lor sunt descrise pe forumurile astronomilor amatori şi ai posesorilor pasionaţi, bogaţi sau nu, de 4×4.
 Recunosc că experienţa mea de ajutor de … chimistă m-a făcut să privesc cu un dezinteres total ştirea despre cuiul dacic de un milion de dolari primit cadou de către Andrei Vartic de la Glodariu. Periplul lui Andrei Vartic de la piramidele din Şona la cetatea dacică de la Răcătău iar de acolo la institutele de cercetări metalurgice din Bălţi, Petrograd şi Moscova pentru elucidarea unei brunări a unui cui nu mi s-a părut o informaţie de interes. Poate mai interesant ar fi pe unde lucrează acum Adrian Stoicoi, fosta calauza a lui Vartic …
 Faptul că frumoasele ţinte, oricum şi ornamentale găsite în zona celor două temple mari rămase în funcţiune prin 101-106, arată ca scoase acum din atelierul unde au fost confecţionate, am crezut că se datorează aproape exclusiv talentului restauratorilor de la Muzeul aparţinător, că este doar un exces de zel al operaţiei de patinare (anticare). Sunt destule cazuri în care obiecte din muzee arată întregite de nu-ţi vine să le recunoşti. Să dau exemple? Mai bine nu, sau mai precis … încă nu! Sau reconstituirile grafice de cetăţi – în 3 D cică – ce arată ca incinta sacră de la Grădiştea după incendiul din 2013. Arse, golite şi măturate.
 Procedeul de brunare, cum îi spunem noi acum, trebuie să fi fost cunoscut şi în antichitate, toate cele necesare fiind şi la dispoziţia fierarilor de pe atunci. Şi foc şi ulei şi ceapă şi oţet şi muştar şi … de toate. Iar fierăria, prelucrarea metalelor mai precis, era jobul lor de câteva mii de ani Nu trebuie să le subestimăm cunoştinţele.
 - Gata, Vulpi, nu-mi mai dicta ce să scriu. Ştiu şi eu ce se mai întâmplă prin Zonă. De asta există presă, bloguri internautiste şi mai nou, televiziune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu